Ben jij ook zo iemand die veel ballen heeft hoog te houden? Sta eens even stil met wat je allemaal doet en voor wie en vooral ook waarom. Doe je eigenlijk nog wel de dingen die je leuk vind? Doe je eigenlijk nog wel de dingen waar je energie van krijgt?!

We hebben allemaal zo onze eigen waarschuwingssignalen; de voorboden dat de balans scheef zit. Voor mijzelf was dat lange tijd als ik onvoldoende tijd en energie had om naast alle bezigheden ook nog te kunnen hardlopen. Als dat erbij in begon te schieten zat er wat scheef. Misschien heb jij ook van dat soort voorbodes.
Misschien dat de volgende vijf punten jou kunnen helpen.

  • Beweeg
  • Adem
  • Ontspan
  • Mediteer
  • Verveel

Of je nou in een drukke baan zit, of thuis op de bank, of je nou zo gezond bent als een vis of met een chronische ziekte te maken hebt, dat maakt in dezen niet uit. Het gaat er namelijk in dit verband met name om hoe je dealt met datgene dat je op de je pad krijgt. Of belasting en belastbaarheid nog wel in balans zijn. Met ander woorden of er sprake is van een steady state; is er balans tussen inspanning en ontspanning.

BEWEEG

Voor die mensen die tegen een burn-out aanzitten kan het verstandig zijn om weer energie op te doen; dus opladen van de eigen accu. Yin Yoga is dan een mooie vorm van bewegen. De energie weer laten stromen door de gewrichten en de organen.
Mobiliserende oefeningen: door de opgebouwde spierspanning (van het langdurig volhouden) is het lekker om weer alle gewrichten goed door te bewegen. Dus beweeg jouw enkels, knieën, heupen, wervelkolom, schouders, ellebogen, polsen en nek.
Spierversterkende oefeningen om je lichaam functioneel te houden. Ik geloof niet zo in de krachttoestellen. Je leert daar niet slimmer door te bewegen. Kracht opbouwen om te kunnen tillen, trekken, duwen, draaien, dragen enz.
Hart en longen weer even goed te gebruiken zodat het bloed kan stromen en het hele lichaam weer wordt voorzien van verse zuurstof en de afvalstoffen weer afgevoerd kunnen worden. Hardlopen, fietsen of Vinyasa Yoga zijn hier mooie voorbeelden van. Net zo intensief bewegen dat je adem versnelt en je het lekker warm begint te krijgen, misschien zelfs een beetje gaat transpireren is in dit verband voldoende. Zodat je kan genieten van wat je doet!
Doe dit 3 tot 4 keer per week (op deze manier zou het zelfs dagelijks kunnen) en dat ten minste 20 minuten achter een.

ADEM

Voor een steady-state-toestand is het belangrijk dat jouw energieverbruik gelijk is aan de energievoorraad. Dat er een balans is tussen in- en uitademen. Jouw adem vertelt je dus veel. Is die adem hoog of laag, oppervlakkig of diep, snel of langzaam.
Als je in rusttoestand nog meer dan 6-10 ademhalingen per minuut nodig hebt is er in de basis iets mis. Dan kun je met ademoefeningen nog veel winst halen.
Dat geldt voor sporters, maar zeker ook voor mensen die helemaal niet sporten.
Neem b.v 3x per dag 5 bewuste ademhalingen. Zo simpel kan het zijn!
Er zijn verschillende ademoefeningen, met elk zo hun eigen doel. En sommige zijn dagelijks of zelfs meerdere keren per dag te doen. Niemand die hoeft te zien dat je het doet en je hoeft je er niet voor om te kleden!

 

ONTSPAN

Dat kan tijdens je dagelijkse dingen geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld als je wandelt, fietst, sport, werkt; vraag jezelf dan eens af of jouw schouders inderdaad zo hoog moeten zitten. Of je zo op het puntje van je stoel moet zitten. Ontspan je kaakspieren, je lippen en je frons tussen de wenkbrauwen.
Je kan er natuurlijk ook even speciaal voor gaan zitten of beter nog voor gaan liggen. Met ontspanningsoefeningen, of een ingesproken bodyscan even helemaal tot rust komen.
Volg een rustige Yogales om alle opgebouwde spanning even helemaal los te laten.
Misschien ben jij ook zo iemand die alles per sé perfect wil doen; alles met meer dan 100% inzet. Ook ik heb daar een handje van. Leer jezelf keer op keer, dat genoeg ook echt genoeg is.
Doe de dingen die je doet met de aandacht die het verdient.

MEDITEER

Het kan geen kwaad om te luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Wat heeft die knieblessure jou bijvoorbeeld te zeggen. Of hoe komt het dat uitgerekend nu die rugklachten opspelen. Waarom heb je zo vaak hoofdpijn. Of lig je ‘s nachts te tandenknarsen. Of wordt je geregeld rond 1 uur wakker.
De zin van ziek zijn en omgaan met pijn of chronisch ziek zijn. Dit alles vraagt gedegen zelfonderzoek.
Zelfonderzoek ook om erachter te komen wat je nou eigenlijk kan en wil. Staat jouw ladder wel tegen de goede muur?
Doe je nog wel de dingen waar jouw passie ligt, waar jij blij van wordt.
Zie je de patronen in jouw handelen en reageren. Een stuk mindfulness en leren omgaan met oordelen naar jezelf en naar anderen
Kom weer terug naar de toestand van verwondering; zoals een kind van 3 jaar de wereld tegemoet treedt. Met een open mind.
Wat je hiermee ook bereiken kan is dat je weer in contact komt met jouw ‘gutfeeling’; diep van binnen weet je best wel wat goed voor je is.

VERVEEL

Doordat we ons hele leven zo volplannen zijn we dit misschien wel helemaal verleerd. Ik wel moet ik eerlijk toegeven. Maar het is juist in de spaarzame momenten van verveling, dat er doorgaans hele mooie ideeën ontstaan. Soms moet je even afstand nemen van waar je mee bezig bent en je hoofd leegmaken.

Gewoon een avondje niets doen, tijd maken voor lezen, film kijken, vrienden bezoeken, naar een concert, op vakantie gaan. Alles even loslaten en de boel de boel laten.
Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar misschien dagelijks twee keer tien minuten ‘niks’ doen, tien minuten vervelen?
Leestip: Op de Bank. Hoe ik ziek werd van mijn werk. Net als een  miljoen andere Nederlanders. Door Florien Vaessen. Florien is een volle nicht van mij. N.a.v. haar boek heeft ze bij ons een lezing gegeven.

#31 – Video Podcast over Aroma Yoga en Chakra's

#31 – Video Podcast over Aroma Yoga en Chakra's

Een gesprek met Jeroen Rodenburg, werkzaam bij de Politie. Tijdens de ME-oefeningen op de Veluwe kreeg hij na een tekenbeet de ziekte van Lyme. De koude training uit de Wim Hof Methode bracht voor hem uiteindelijk de weg naar herstel. Inmiddels is hij een Official Wim Hof Method Instructor.

Lees meer
Hoe opgekropte emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken

Hoe opgekropte emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken

Opgekropte emoties en lichamelijke klachten. Als ze niet verwerkt worden, vinden ze hun weg naar buiten. Ze kunnen zich vastzetten in ons lichaam. Emoties zijn af te lezen aan iemands gezichtsuitdrukking. Te horen in de stemklank en tonen zich in de lichaamstaal. Ze kunnen je behoorlijk van slag maken. Emoties zijn gelinkt aan organen.

Lees meer
Planning 2e kwartaal 2022

Planning 2e kwartaal 2022

Vanaf 28 februari starten we weer met de zaal-lessen. Hoe dit georganiseerd wordt lees je in dit bericht. Ook hoe we omgaan met de tegoeden en einddata van de strippenkaarten.

Lees meer
Online met Rita

Kickstart 5-Daagse

GRATIS YOGA CHALLENGE

Na inschrijving krijg je meteen een bevestiging dat je succesvol bent aangemeld.

Geef dus het mail-adres op waarmee ik verder met je kan communiceren.

You have Successfully Subscribed!

Rita-MYB-positieve-gezondheid

Voor een sprankelend leven

Ontvang mijn waardevolle tips en inspiratie.
Schrijf je in voor de Master-e-maillijst.

Soepel in het leven staan.

Privacy verklaring

Je bent succesvol ingeschreven.

Vul je naam en e-mail in.

Je krijgt je download direct via de mail. 

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag: