Enquête

Enquête

11-02-2015:  Onderzoeksuitkomsten; Spiritualiteit in een Yogaschool

In de maand december heeft Nataniël van der Meulen een enquête gehouden onder de leden van Mind Your Body. Het was heel mooi om te zien dat maar liefst 76 leden deze enquête hebben ingevuld. 

Nataniël:
In het onderzoek dat ik gedaan heb bij Mind Your Body ben ik vooral gericht geweest op een theorie (de spirituele revolutie thesis) die stelt dat spirituele vormen van religie zullen blijven groeien in de moderne samenleving. In deze theorie wordt veel aandacht geschonken aan de ontwikkeling van het authentieke zelf.
Ik vond het erg mooi om vooral dit laatste, de mogelijkheid om het authentieke zelf te ontwikkelen, terug te zien bij Mind Your Body.
Uit de enquête blijkt onder andere het volgende:
  • Yoga wordt door het grootste deel van de bezoekers gezien als een methode om fysiek fit te blijven (68,4%), maar eveneens als een methode om mentaal fit te blijven (53,9%). Ook ziet een grote groep van 44,7% yoga als een vorm van ontspanning en als een vorm van meditatie (40,8%).
  • Yoga houdt de bezoekers van Mind Your Body fit, stelt 50%; maar biedt aan een grotere groep van 72,4% tevens innerlijke rust en ontspanning.
  • 65,8% van de bezoekers van Mind Your Body herkent bepaalde spirituele aspecten in de yoga lessen die zij volgen. Van deze groep, neemt 78% deze spirituele aspecten ook mee naar huis om er daar verder mee aan de slag te gaan.
    Welke spirituele aspecten hier bedoeld worden, leest u hieronder in de open antwoorden die gegeven zijn bij vraag 11. In de lijst met open antwoorden op vraag 9 leest u vervolgens wat bezoekers wijzigen in hun dagelijks leven omdat zij aan yoga doen. In deze beide lijsten zijn het vooral de begrippen ‘meditatie’, ‘mindfulness’ en ‘ademhaling’ die erg opvallen.
  • Het grootste deel van de bezoekers vindt een bepaald spiritueel aspect in de yoga les prettig (34,2%) of vindt zelfs dat een goede yoga les niet zonder kan (36,8%). Wat goed te verklaren is uit het gegeven dat 81,6% van de bezoekers aangeeft interesse te hebben in spiritualiteit.
  • Persoonlijk blijf ik het opvallend (en een beetje jammer ook) vinden dat het vooral vrouwen zijn die yoga beoefen; u ziet in de retours op de enquête 89,5% vrouwen en 10,5% mannen.
In het onderzoek dat ik heb uitgevoerd, is één van de conclusies die ik, uit de enquête en de lessen, trek, dat de ontwikkeling van en het werken aan het eigen authentieke zelf bij Mind Your Body van groot belang is. Hier worden bezoekers aangemoedigd om aan de slag te gaan met het ontdekken van het zelf en het sterker maken van het zelf. Dit vind ik bijzonder om te zien!
Hartelijk dank voor u medewerking daaraan en ik wens u een hele mooie ontdekkingstocht verder toe bij Mind Your Body.
Nataniël van der Meulen

Voor een uitgebreider verslag van de onderzoeksuitkomsten klik HIERDecember 2014:
Beste mede Mind Your Body leden,
 
Mijn naam is Nataniël van der Meulen. Aan de Universiteit van Utrecht ben ik bezig met een studie religiewetenschappen. Voor deze studie doe ik onderzoek naar spiritualiteit en yoga in een moderne westerse samenleving (zoals Nederland). Het leek mij niet meer dan logisch, maar ook het meest interessant, om hiervoor de school waar ik zelf lessen volg eens nader te bekijken. Dit nader bekijken van de school wil ik graag doen door de leden van Mind Your Body een aantal vragen te stellen middels een kleine enquête. U vindt deze enquête in een bakje op de koffietafel. Ik denk dat het u zo’n tien minuten zal kosten deze in te vullen. U zou mij enorm helpen als u daar de tijd voor wilt nemen. Bij voorbaat alvast hartelijk dank!!
Na afloop van dit onderzoek (eind januari 2015) zal ik uiteraard ook de uitslagen daarvan, samengevat aan u terug koppelen.
 
Namasté,
Nataniël
 
PS. Wilt u iets vragen of heeft u een opmerking over deze enquête dan kan dat uiteraard ook. U kunt mij bereiken via: 06-17421622 / nataniel@kpnplanet.nl
 Yoga op zondag
Yoga op zondag
4 nov 10:00-11:15 uur
Lees meer
Yoga voor mannen
Yoga voor mannen
GRATIS proefles vrijdag 2 nov
Lees meer
Nieuwe tarieven
Nieuwe tarieven
6% wordt 9% BTW
Lees meer
Schrijf je hier in voor onze NIEUWSBRIEF
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws bij Mind your Body


Of volg ons op Facebook!
webdesign: MURS Creatieve Communnicatie technische realisatie: Exitus ICT
OK