Oudejaarsdag 2018: een mooie dag om terug te blikken en vooruit te kijken.

De periode tussen Kerst en Oud & Nieuw zijn voor mij elk jaar weer een mooie tijd om een aantal zaken tegen het licht te houden. Het is fijn om even afstand te nemen van een aantal zaken. Even uit de ‘rat-race’ van het dagelijkse leven. En mezelf af te vragen waar zijn wij nou helemaal mee bezig. Goede voornemens wel of niet?
Wat neem ik mee naar het nieuwe jaar en wat laat ik achter? Adem de toekomst in en Adem het verleden uit. Hoe kom ik en blijf ik in het nu? Met de kracht van Hier & Nu meer in balans.

Steeds opnieuw beginnen

Goede voornemens. Ik start niet per sé op 1 januari met mijn goede voornemens. Dat kan maar zo op elk moment van het jaar zijn. Zo heb ik me het afgelopen jaar meerdere keren voorgenomen om mijn werkplek opgeruimd te houden. Om dat na 2 dagen weer te zien mislukken…
Ik heb me meerdere keren voorgenomen om mijn financiële administratie nu echt bij te houden. Zelfs wekelijks een uur in mijn agenda afgeblokt. Toch was er ieder kwartaal die administratie stress bij de BTW aangifte, omdat ik het weer onvoldoende heb bijgehouden.  Als Yoga-juf heb ik al zo vaak met mezelf afgesproken om dagelijks oefeningen te doen. Maar er lijkt niets moeilijker te zijn dan dat! Lekker naar buiten om een stuk te rennen vind ik makkelijker vol te houden dan op mijn yoga-matje te stappen. Kennelijk zijn mijn voornemens niet SMART genoeg!
De gedachte dat ik steeds weer opnieuw kan en mag beginnen is prettig. Zoals een baby leert staan en lopen, een peuter leert fietsen. Letterlijk met vallen en opstaan. Het zou wat zijn als we na 5 pogingen waren blijven liggen…

Obstakels en drijfveren van goede voornemens

Met een helder doel voor ogen, kan je jouw goede voornemens ankeren. Wat doet er toe voor jou? Waar wordt je gelukkig van? Wat is voor jou ten diepste belangrijk. Wat zijn je obstakels en drijfveren? Maar wat ook helpt is het inzicht waarom dat voor jou zo belangrijk is. Welke littekens heb je in de loop der jaren opgelopen?
Hoe je omgaat met verandering wordt voor een groot deel bepaald door je drijfveren en al dan niet zelfopgelegde obstakels. Bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen zijn drijfveren belangrijk. Ze helpen je te realiseren wat je motivatie is, wát het is dat jou beweegt en of iets er toe doet voor jou. Lees ook je bent niet je gedachten.
Obstakels (of belemmeringen) zijn daarentegen niet altijd even helder. Iets belemmert je voortgang, maar je krijgt niet te pakken wat het is. Belemmeringen kunnen bijvoorbeeld faalangst zijn, of perfectionisme, maar ook fysieke (chronische) pijn of verzet tegen de continue verandering. En wat te denken van bijvoorbeeld financiën of een gebrek aan vertrouwen in jezelf of een ander, of misschien belemmert je relatie je voortgang. Ik vertel er iets over in de video die je HIER kunt bekijken.

De kracht van SMARTer goals

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Relevant en Tijdgebonden. Een voornemen als: ik wil afvallen is te algemeen, tijdloos, niet meetbaar en specifiek. Het wordt al specifieker wanneer je je voorneemt om 5 kilo af te vallen en dat 1 juli 2019. Meetbaar wordt het door er een getal aan te koppelen. Actiegericht is het als je er mee aan de slag kan en ook daadwerkelijk gaat. Omdat je er gemotiveerd voor bent. Er ook echt een positieve uitdaging in ziet om er mee mee te beginnen. Wat je energie geeft. Ik weet nog heel goed toen ik me voornam om een marathon te gaan lopen. Ik nam het me voor en vertelde het ook aan velen om me heen.
Het doel dat ik mezelf nu gesteld heb ik niet op een dag ontstaan, maar gegroeid in de loop van 2018. Het komt voort uit een diepe behoefte om de dingen niet moeilijker te maken dan ze zijn: KISS = Keep It Super Simple. Dat was ik een beetje kwijtgeraakt. Door de dingen die gebeuren (groot en klein), neemt je leven een wending. Ik was het overzicht een beetje kwijtgeraakt. Persoonlijk, in mijn relatie, met mijn bedrijf, sociaal en financieel. Een intensief Coachings traject dat ik heb gevolgd in 2018 heeft me op weg geholpen. Maar ik ben er nog niet. Hoewel ik wel weer richting heb gekregen; mijn kompas staat weer helder.

De BIGGER WHY

De bigger why achter goede voornemens
In het licht van onze obstakels en drijfveren zou ik in willen brengen om op zoek te gaan naar de bigger why. Waarom zou je willen afvallen? Of willen stoppen met roken? Of meer gaan bewegen? Maakt het je gelukkiger? Hoe kijk je aan tegen jezelf? Hoe beoordeel je jezelf?
Zo las ik in laatste NRC van 2018 een mooi artikel in het katern Opinie & Debat: Wie niet naar binnen durft, blijft aan de buitenkant hangen. Ga voelen, diep van binnen wat er toe doet. Het KISS principe is nu al een krachtig anker gebleken in mij relatie. Als ik me ergens aan stoor of erger, probeer ik terug te keren naar de kern. Wat wordt hier ten diepste geraakt? Wat maakt dat ik reageer zoals ik reageer. En proberen niet in te vullen voor een ander: NIVEA (niet invullen voor een ander). Maar gewoon recht op de persoon af vragen wat er is.

Een spetterend nieuw jaar!

Het KISS voornemen heeft er voor mij toe geleid dat ik mijn activiteiten van Create Steady State en Mind Your Body ga samenvoegen. Vanaf begin januari is er 1 website en 1 Facebook pagina: Mind Your Body. Dit is dus de laatste BLOG onder de naam Create Steady State.
Bij Mind Your Body kan je terecht voor je wekelijkse lessen in de studio. Voor online trainingen en cursussen op het gebied van gezonde leefstijl en persoonlijke groei. 2019 wordt ook het jaar waarin ik me met Mind Your Body meer ga richten op bijscholingen voor docenten.

Mijn Kompas voor 2019:

DOEL: Ik geloof dat we mensen die vastzitten in hun leven weer in beweging kunnen brengen door ze te leren luisteren naar hun lichaam. Dat goed voelen wat er gaande is helpt om dichterbij je authentieke zelf te komen.
VISIE: Inzicht in wat ons beweegt en plezier in bewegen als de sleutel naar een gezonde leefstijl voor een vrij en gelukkig leven.
MISSIE: Ik ben op missie om mensen die door (chronische) pijn, mentaal of fysiek vast zijn komen zitten en uit balans zijn geraakt te mobiliseren. Ik ga ze inspireren, stimuleren, enthousiasmeren en motiveren. Door middel van bewust, verantwoord en intelligent bewegen. Door goed en oprecht te voelen en luisteren naar hun authentieke zelf. De signalen helder te krijgen en nuchter te interpreteren. Zodat er weer harmonie en balans ontstaat in Mind & Body.

Dan voor iedereen die in 2019 fitter wil worden en het hardlopen weer op wil gaan pakken:
de online training LEREN HARDLOPEN is in prijs verlaagd: van €98,00 na naar €50,00.
Bekijk hier mijn video-aankondiging op Facebook.

Actualiteiten

Hoe opgekropte emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken

Hoe opgekropte emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken

Opgekropte emoties en lichamelijke klachten. Als ze niet verwerkt worden, vinden ze hun weg naar buiten. Ze kunnen zich vastzetten in ons lichaam. Emoties zijn af te lezen aan iemands gezichtsuitdrukking. Te horen in de stemklank en tonen zich in de lichaamstaal. Ze kunnen je behoorlijk van slag maken. Emoties zijn gelinkt aan organen.

Lees meer
Planning 2e kwartaal 2022

Planning 2e kwartaal 2022

Vanaf 28 februari starten we weer met de zaal-lessen. Hoe dit georganiseerd wordt lees je in dit bericht. Ook hoe we omgaan met de tegoeden en einddata van de strippenkaarten.

Lees meer
Vijf Tibetanen – Yogareeks

Vijf Tibetanen – Yogareeks

De vijf Tibetanen is een oefenreeks die je door dagelijks uit te voeren gezond maakt. Het maakt je lichamelijk sterker en soepeler, emotioneel stabieler en mentaal weerbaarder. Vergroot je vitaliteit en bouw aan duurzame gezondheid.

Lees meer
Online met Rita

Kickstart 5-Daagse

GRATIS YOGA CHALLENGE

Na inschrijving krijg je meteen een bevestiging dat je succesvol bent aangemeld.

Geef dus het mail-adres op waarmee ik verder met je kan communiceren.

You have Successfully Subscribed!

Rita-MYB-positieve-gezondheid

Voor een sprankelend leven

Ontvang mijn waardevolle tips en inspiratie.
Schrijf je in voor de Master-e-maillijst.

Soepel in het leven staan.

Privacy verklaring

Je bent succesvol ingeschreven.

Vul je naam en e-mail in.

Je krijgt je download direct via de mail. 

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag: