Opgekropte emoties en lichamelijke klachten

Ontdek wat de invloed van emoties is op je gezondheid

Emotie is ‘Energy in motion'

Emotie is e-motion = energy in motion. Energie die vrijkomt. Die je in beweging zet. Die je gedrag beïnvloedt.

Daar is niks mis mee. Het kan juist heel goed zijn om toe te geven aan je boosheid. En je grenzen aangeven. Of intens blij te zijn met een onverwachtse meevaller. Stil te staan bij wat is. Je tranen de vrije loop laten wanneer je diep geraakt bent. En je angst gebruiken om te besluiten iets wel of niet te doen.

Het gaat mis wanneer je emoties onderdrukt. Ontkend. Opkropt.

Emoties kunnen je helemaal van slag brengen

Emoties zijn de drijvende kracht achter alles wat je doet, denkt of zegt. Ze kunnen je helemaal van slag brengen. In een split second gebeurd het soms. Iemand kruipt voor in een rij, snijdt je af in het verkeer, of zegt iets heel onaardigs tegen je. Vroeger kon ik daar ook heel boos om worden. Inmiddels heb ik dat soort situaties aardig onder controle.

Maar nog steeds kan ik ‘zomaar' helemaal van slag raken. Door iets alledaags. Intens verdrietig, of diep in mijn ziel geraakt door iets wat gezegd is. Of juist niet gezegd is. 

Me niet gehoord voelen of verkeerd begrepen worden. Intens verdrietig kan ik erdoor worden. Verwachtingen die ik kennelijk had en toch weer teleurgesteld worden. Ben ik er weer in getuind.

Verdorie! Herken je dat?

  De 5 basis emoties

  Emoties zijn lichamelijke reacties. Een innerlijke gemoedsbeweging. Gevoelens. Opgeroepen door een situatie of gebeurtenis.

  Communiceren doen we verbaal, maar heel veel gebeurt non-verbaal. Het is zichtbaar aan iemands stemklank, lichaamstaal en gezichtsuitdrukking.

  Dit zijn de 5 basis emoties:

   1. Boosheid
   2. Blijheid
   3. Piekeren
   4. Verdriet
   5. Angst

  Bijzonder hoe iemands gezichtsuitdrukking in de afgelopen Corona-jaren door het mondkapje  niet altijd zichtbaar was.

  Met emoji's geven we gevoel mee aan de platte tekst.

  Zou dat de reden zijn dat momenteel bij tieners de Emoji's uit zijn?

  Blog-Emoties-Boosheid

  Boosheid

  Blog-Emoties-Blijheid

  Blijheid

  Blog-Emoties-Piekeren

  Piekeren

  Blog-Emoties-Verdriet

  Verdriet

  Blog-Emoties-Angst

  Angst

  Opgekropte emoties geven lichamelijke klachten

  In allerlei situaties en omstandigheden kunnen opgekropte emoties voorkomen en lichamelijke klachten geven. Ik ben benieuwd of je in de volgende voorbeelden de Mind-Body connectie kunt zien. Maar vooral ook in welk van deze voorbeelden jij jezelf herkent?

  A

  Opgekropte emotie: Gedoe met collega's

  Je kunt je helemaal niet vinden in alle veranderingen. Waarom kan het niet blijven zoals het was? Het vele thuiswerken maakt het ook niet eenvoudiger. Al maanden heb je een zeurende pijn in je bovenrug, schouders en nek. Je bent stijf en stram bij het opstaan.

  A

  Opgekropte emotie: Verwerken van verlies

  Na een pittig een live event (scheiding, sterfgeval, baan verloren) ben je niet toegekomen aan het verwerken ervan. Je moet door. Ook wel lekker, want zo hoef je niet te voelen. Vooral die pijn wegdrukken. Je darmklachten slik je weg met een pilletje. Ook weer opgelost.

  A

  Opgekropte emotie: Zorgen over de toekomst

  Je financiële zorgen, werkdruk, en/of mantelzorg voor je ouders geven je veel stress. Ondertussen ben je al moe bij het opstaan. En je adem krijg je maar niet omlaag. Ontspannen is moeilijk en een nacht doorslapen lastig. Je voelt je leeg en uitgeput. Maar je moet verder.

  A

  Opgekropte emotie: Boosheid en onvrede

  Voor de lieve vrede ga je moeilijke gesprekken uit de weg. Je wil geen mensen verliezen.  En blijven zaken, die er voor jou toe doen, onuitgesproken. De onvrede die je voelt wordt steeds groter. En de spierspanning in je lijf steeds groter.

  A

  Opgekropte emotie: Dreigend gevoel

  De toestand in de wereld baart je zorgen. Angst om ziektes op te lopen, je bent voorzichtig geworden met contacten. Je hoort en ziet berichten in de media. Het geeft een constant gevoel van gevaar en dreiging. Deze constante staat van alertheid maakt dat je voortdurend aan staat. Net als die piep in je oren.

  Hoe het komt dat opgekropte emoties en lichamelijke klachten zijn gelinkt

  Emoties zijn gekoppeld aan organen. Dat leert de Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM) ons. Ziektes zijn te verklaren, zijn gelinkt aan, vinden hun oorsprong in systemen in het lichaam.

  • De lever/galblaas met boosheid
  • Het hart met vreugde en blijheid
  • De milt met piekeren, gevoel afhankelijk te zijn, geen controle te hebben
  • De longen met verdriet
  • De nieren met angst en onzekerheid

  Ook in het westen kennen we de vele lijfspreuken. Ik noem er een paar:

  • Iets op je lever hebben.
  • In hart en nieren.
  • Gal spuwen.
  • Zwaar te verteren, of zwaar op de maag liggen.
  • Schouders eronder zetten.
  • Rug recht houden.

  Niet verwerkte emoties gaan vastzitten in je lijf.

  5-elementen-emoties

  Emoties en de 5 Elementen

  De 5 elementen en de daaraan gekoppelde emoties zijn.

  1. Voorjaar – Hout – Boosheid
  2. Zomer – Vuur – Vreugde
  3. Nazomer – Aarde – Tobben
  4. Herfst – Metaal – Verdriet
  5. Winter – Water – Angst

  Wat heb ik daaraan vraag je je waarschijnlijk af.

  Ons lichaam bestaat uit veel meer dan alleen spieren, botten en gewrichten.

  Eigenlijk gaan al mijn Podcast afleveringen daarover. Mijn Back in Action Podcast gaat over Fit leven met zin & zingeving. Body & Mind onderwerpen die je inspireren soepeler in het leven te staan.

  Opgekropte emoties en lichamelijke klachten op het matje geroepen

  Emoties zijn gevoelens. Yoga helpt je te luisteren naar de signalen van je lichaam. Op het Yogamatje kun je in alle (gemoeds)rust je emoties ontmoeten. Goed om stil te staan bij wat er allemaal in je lijf gebeurt.

  • Waar komt het door dat je zoveel pijn in je bovenrug hebt?
  • Zit er een verband tussen je maagklachten en de niet verteerde ervaring?
  • Hebben je stijve en pijnlijke gewrichten en spieren misschien wel iets te maken met je opgekropte boosheid en niet kunnen zijn wie je ten diepste eigenlijk bent?
  • Wat heeft je gevoeligheid voor prikkels, het contiue suizen in je oren of de aanhoudende vermoeidheid je vertellen?

  Dit zijn zomaar een paar signalen van je lichaam waar je naar kan luister. Als je wil. En er voor openstaat.

  A

  Lichamelijke klacht: Stijf en Stram

  Boosheid is gekoppeld aan het element Hout. Met de Lever en Galblaasmeridiaan. Deze zijn op hun beurt weer verbonden aan de spieren en gewrichten. Boosheid doet je verstijven en verkrampen. Wanneer het leven niet gaat zoals jij wil, krijg je stagnatie.  In je lijf en in je hoofd.

  Ervan uitgaand dat stagnatie in energie vast gaat zitten in de gewrichten.

  Qigong is een prima manier om de gewrichten op een zachte manier te bewegen. Rustig en met veel herhalingen. Veel staande oefeningen. Voelend bewegen met aandacht en adem.

  A

  Lichamelijke klacht: Onrustig en opgewonden

  Je houdt van steeds gekker en steeds spannender. Bungee jumpen, 8-banen, parachuut springen. Niets is je te gek.
  Een relatie is leuk zolang je vlinders voelt.
  Onrust. Het kan niet op. Stilzitten is niet aan jou besteedt. Lol maken.

  Ga dan niet mediteren. In ieder geval niet zolang de onrust in je lijf er is. Begin met lekker bewegen. Mischien weat Pilates, of Core Stability. Vinyasa Yoga. Geef jezelf de tijd om aan te komen in je lichaam.

  Als de onrust wat gezakt is, kun je gaan ontspannen. Geleide ontspanning. Of via de techniek van afwisselend spannen en ontspannen van je spieren. Uiteindelijk de rust toelaten. Langzaam maar zeker voelend gaan bewegen.

  A

  Lichamelijke klacht: Niet in beweging te krijgen

  De Maag en Milt meridiaan zijn gekoppeld aan het element Aarde. Met als emotie het piekeren. Vastdenken. Stilstand. Wanneer je merkt dat je heel erg vastzit en maar blijft malen, kan het goed zijn om in beweging te komen. Dat kan een wandeling in de natuur zijn.

  Maar ook een dynamische Yoga les: Vinyasa Yoga, Slow Flow Yoga, Vini Yoga.

  Wat regelmatig voorkomt is dat mensen tijdens een yoga-les misselijk worden. Geen reden tot bezorgdheid. De maag/milt meridiaan (doorgaans door twists en torsies) zijn ‘geraakt'. Gewoon een teken dat je wat aan het verteren bent.

  A

  Lichamelijke klacht: Niet vrijuit kunnen ademen

  Bewust ademen. Zonder rem. We hebben al gezien dat de emotie verdriet en de longen met elkaar verbonden zijn. Diep en vrijuit ademen kan je in contact brengen met verdriet.

  De huid en de longen zijn gekoppeld aan het element Metaal.

  Loslaten. Afscheid nemen.

  Zo kan het tijdens een yogales zo maar voorkomen dat je moet huilen. Voor jou is het misschien lang niet altijd duidelijk waar dat nou ineens vandaan komt. Laat het maar lekker gebeuren. Kennelijk zat er nog iets dat verwerkt moest worden.

  A

  Lichamelijke klacht: Overprikkeld

  Uitgeput zijn. Regelmatig een verkoudheidje of griepje hebben. Slecht slapen. Een piep in je oren. Slecht tegen geluiden kunnen. Snel geïriteerd zijn.

  Allemaal tekenen dat je laag in je nierenergie zit. Het element Water. Met de Blaas en de Niermeridiaan.

  Yin Yoga is een vorm waarbij je lang in één houding zit. Gericht op je gewrichten en bindweefsel. Met ontspannen spieren, milde rek, gedurende lange tijd.

  Je oefent het tot stilstand komen: pas op de plaats. Waardoor je even helemaal kan zakken in je lijf. Stil staan bij wat is. Je grenzen respecteren. Omgaan met veranderingen. Accepteren dat ‘het is wat het is'.

  Yoga Nidra is een prima vorm wanneer je opgebrand bent. Leg jezelf als het ware aan de oplader. Yoga Nidra is lange ontspannings-sessie. Je wordt gebracht in een staat van semi-slaap. Zodat je diep uitrust, maar wel helder en alert blijft.

   

  Emoties en Hersengolven

  Emoties en muziek zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden. Muziek kan je op verschillende manieren inzetten. Om je in beweging te brengen met een aanstekelijke beat eronder. Of juist heel diep laten onstpannen.

  Hersengolven geven de activiteit van het brein weer. Hersenactiviteit kan worden gemeten aan de hand van hersengolven. Dit zijn kleine elektrische stroompjes die meetbaar zijn via het aantal trillingen of golven per seconde. Hersengolven worden uitgedrukt in Herz (Hz) en worden gemeten door middel van een EEG

  • Beta 13-26 Hz
  • Alpha 8-13 Hz
  • Theta 4-8 Hz
  • Delta 0.5-4 Hz

  Je kunt beta, alpha, theta en delta muziek gewoon op Spotify opzoeken en al luisterend tot rust komen. Bijvoorbeeld delta brainwaves

  Hoe een gezonde Mind-Body connectie kan helpen bij lichamelijke klachten

  Opgekropte emoties en lichamelijke klachten is slechts een van de 7 pijlers die ik beschrijf in het ebook van Stram naar Soepel. Vraag mijn ebook aan om ook de invloed van de andere pijlers op je gezondheid te weten.

  Dit ebook is voor jou wanneer je één of meer van onderstaande vragen met JA beantwoord.

  • Wil je een pijnvrij leven en je sprankelende zelf weer terug?
  • Wil je met plezier blijven bewegen en je sportieve leefstijl zo lang mogelijk behouden?
  • Wil je rust in je hoofd?
  • Wil je je als persoon ontwikkelen en groeien, zodat je leven meer diepgang en betekenis krijgt. Waardoor je meer zin en zingeving in je leven ervaart?
  • Wil je ondanks je beperking weer genieten van bewegen?
  • Wil je meer tijd voor jezelf hebben?

  Van STRAM naar SOEPEL

  E-book 7 Pijlers voor een gezonde Mind-Body Connectie.

  Bewegen is de sleutel tot Gezondheid. In dit E-book leg ik uit hoe ik dat zie. Het is heel praktisch gemaakt door heel veel video's met oefeningen!

  Rita: Met ‘Yoga voorbij de Houdingen’ help ik mensen die stijf en stram zijn om weer soepel in het leven te staan door bewust te bewegen en met aandacht te ademen. Zonder dat ze de regie over hun gezondheid uit handen geven. 

  Ik kan je verder helpen. Klik op de oranje knop en vraag het ebook aan ‘Van Stram naar Soepel'.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Online met Rita

  Kickstart 5-Daagse

  GRATIS YOGA CHALLENGE

  Na inschrijving krijg je meteen een bevestiging dat je succesvol bent aangemeld.

  Geef dus het mail-adres op waarmee ik verder met je kan communiceren.

  You have Successfully Subscribed!

  Yoga Tips en Informatie.

  Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief.
  Ontvang mijn waardevolle tips en inspiratie voor een Sprankelend Leven.

  Privacy verklaring

  Je bent succesvol ingeschreven.

  Vul je naam en e-mail in.

  Je krijgt je download direct via de mail. 

  You have Successfully Subscribed!

  Stel hier je vraag: