Veel mensen komen naar mijn lessen omdat ze meer rust in hun hoofd willen hebben. Ons hoofd kan vol zitten van allerlei gedachten en emoties. Deze hersenspinsels hebben grote invloed op hoe we de wereld om ons heen ervaren. Maar kunnen ook voor een groot deel bepalen hoe wij de wereld om ons heen tegemoet treden. Het kan heel bevrijdend zijn als je inziet dat jij niet je gedachten bént, maar dat je jouw gedachten hébt. Leren met een afstand te kijken naar wat er nou eigenlijk gaande is en niet meteen te reageren: reflecteren i.p.v. reageren.

Yoga chitta vritti nirodha

Dit is de tweede regel uit de Yoga sutra’s.  Als we deze vier woorden gaan vertalen in Jip en Janneke taal staat er vrij vertaald: yoga is het beheersen (tot rust brengen) van je brein, je gedachten. Je zou het de definitie van Yoga kunnen noemen.
Yoga is het samenkomen, samenvoegen. Van de mind en de body.
Chitta is je brein, het hele mentale complex. Je beleving van zelf; wie ben ik. Het communiceert met de zintuigen.
Vritti zijn de gedachten golven, de hersenspinsels. Je niet prettig voelen. In de war zijn. Door mentale en/of emotionele ervaringen en gebeurtenissen.
Nirodha is het controleren. Tot een halt roepen.

Met deze sutra (1.2 van de Yoga Sutras), deze vier woorden, wordt alles wat Yoga behelst samengevat. Dit is het. Verder niks. Hiermee is alles gezegd.
Maar het leven is zoveel ingewikkelder! Want hoe krijgen we het voor elkaar om die vrittis tot rust te manen. Op het moment dat er iets schuurt, wringt in je leven, ontstaat er disharmonie. Bijvoorbeeld doordat wat je doet en wie je bent niet helemaal samenvalt. Denk hierbij aan de baan die je hebt en niet meer helemaal bij je past. Aan je huidige leef-situatie die een kant uitgaat waar jij je niet happy bij voelt. Aan het ouder worden wat nogal wat ongemakkelijke dingen met zich mee kan brengen. Eigenlijk bij alles waar een overgang plaats vindt (een toestandsverandering) van het een naar het ander.

De kracht van het nu

Overgangen zijn er ook in de seizoenen, in de levenscyclus (geboorte, huwelijk, verjaardagen, overlijden), dag en nacht. Overgangen (transities) kunnen gevierd worden, wat in vele tradities niet voor niets uitgebreid gedaan wordt. Het een komt voort uit het ander: het ene leidt tot het andere. Elke oorzaak heeft een gevolg. Geen enkel moment gaat over in het andere zonder het gemeenschappelijke veld van het nu te raken, waarin het vorige en het volgende samen komen. Met de kracht van HIER & Nu weer in balans.

5 toestanden van de geest

  1. De geest kan heel verstrooid zijn, of opgewonden (Rajas)
  2. Maar ook slaperig en bedwelmd zelfs (Tamas)
  3. Snel afgeleid zijn (Sattva en Rajas)
  4. Of juist helemaal gefocust: eenpuntig (Sattva)
  5. En volledig beheerst en onder controle zijn (Sattva)

 

 

De geest weer sattvisch maken: helder, kalm en alert doe je door je brein te kalmeren. Dat kan door te gaan mediteren: 10 of misschien wel 20 minuten stil te gaan zitten. Maar dat is niet voor iedereen geschikt. Je kan ook een wandeling gaan maken om je hoofd leeg te lopen. Voor mij werkt een stuk hardlopen ook heel goed. Als het maar iets is waar je even helemaal in op kan gaan. Waar je je gedachten even de vrije loop kan laten. Dat is als je veel aan je hoofd hebt. De mind is full!

Reflecteren vs reageren

Maar als je chaotisch in je hoofd bent geraakt, verstrikt in je eigen emoties gaat dat maar ten dele helpen. Ga er juist niet voor weg, maar kruip er juist even helemaal in. Ga met een zekere afstand kijken naar je eigen gedachten en je emoties. Wat gebeurt hier nou eigenlijk. Wat maakt nou dat ik hier door zo van slag raak? Hoe komt het dat ik hierdoor zo verdrietig wordt? Ga onderzoeken naar wat er onder de emotie ligt. (Gezichten van boosheid en de kracht van loslaten)

Ben de baas over je gedachten. Zoals in het volgende voorbeeld: wie is the master of the house. De bediende die zich helemaal de baas van het huis voelt als zijn baas weg is. Hij gaat op zijn stoel zitten, kijkt TV, drinkt uit zijn beker enz. Totdat de baas weer thuis komt. En de bediende meteen weer zijn plek weet. De bediende in dit voorbeeld, dat zijn jouw gedachten. De baas, dat ben jij. Laat je brein weten wie de baas is.
Je kan je brein ook zien als een ongeduldige kleuter die maar niet op zijn krukje kan blijven zitten. Maan de kleuter steeds weer, met vriendelijke instructies dat ‘ie moet blijven zitten. Kom weer terug op je krukje!

Je bent niet je gedachten

Het gaat helemaal lastig worden wanneer je je vereenzelvigd met je gedachten. Om je een voorbeeld te geven: mijn vriend en ik zijn bezig een samenlevingscontract op te stellen. Bij het afstemmen van een aantal punten kom ik mezelf erg tegen. Dingen die ik belangrijk vind hebben een hele diepe reden. Oorzaak-gevolg. Er ontstaat een conflict met mijn ‘true self’. Met mijn wens om mijn autonomie niet te verliezen. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe komt het dat ik vervolgens zo verdrietig word als dat punt geraakt wordt? Vritti’s en chaos in mijn hoofd. Op het raakvlak van wie ik ben en wat ik denk schuurt het. Ik ben op dat moment mijn gedachten… Om daar weer uit te komen neem ik mezelf bij de hand en vraag me af wat hier nou eigenlijk gaande is: reflecteren.

Waarschijnlijk herken jij dit soort situaties wel. Het komt overal en op allerlei momenten voor. Kleine, minder ingrijpende gebeurtenissen: iemand die voorkruipt in de supermarkt. En de grotere, meer ingrijpender gebeurtenissen; zoals bijvoorbeeld een functioneringsgesprek met je baas.

Vrittis

Hoe je omgaat met tegenslagen, met verlies, met pijn is ook iets wat zich voor een belangrijk deel afspeelt in je hoofd. Wat maakt dat je die tegenslag, het verlies, of die chronische pijn ervaart zoals jij het ervaart. Neem de tijd om te reflecteren.

Dat kan met mij via een BACK-IN-ACTION call. Dit is een (gratis) videogesprek (via zoom). Niks engs aan, gewoon fijn om elkaar te zien en te horen. Je vertelt me over je pijn, hoe het je beïnvloedt, waar je staat in je leven en waar je naar toe wilt. Samen kijken we hoe jij je koers zou kunnen wijzigen.

In de BACK-IN ACTION gids kan je lezen over mijn visie op omgaan met chronische pijn. 

Actualiteiten

Hoe opgekropte emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken

Hoe opgekropte emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken

Opgekropte emoties en lichamelijke klachten. Als ze niet verwerkt worden, vinden ze hun weg naar buiten. Ze kunnen zich vastzetten in ons lichaam. Emoties zijn af te lezen aan iemands gezichtsuitdrukking. Te horen in de stemklank en tonen zich in de lichaamstaal. Ze kunnen je behoorlijk van slag maken. Emoties zijn gelinkt aan organen.

Lees meer
Planning 2e kwartaal 2022

Planning 2e kwartaal 2022

Vanaf 28 februari starten we weer met de zaal-lessen. Hoe dit georganiseerd wordt lees je in dit bericht. Ook hoe we omgaan met de tegoeden en einddata van de strippenkaarten.

Lees meer
Vijf Tibetanen – Yogareeks

Vijf Tibetanen – Yogareeks

De vijf Tibetanen is een oefenreeks die je door dagelijks uit te voeren gezond maakt. Het maakt je lichamelijk sterker en soepeler, emotioneel stabieler en mentaal weerbaarder. Vergroot je vitaliteit en bouw aan duurzame gezondheid.

Lees meer
Online met Rita

Kickstart 5-Daagse

GRATIS YOGA CHALLENGE

Na inschrijving krijg je meteen een bevestiging dat je succesvol bent aangemeld.

Geef dus het mail-adres op waarmee ik verder met je kan communiceren.

You have Successfully Subscribed!

Rita-MYB-positieve-gezondheid

Voor een sprankelend leven

Ontvang mijn waardevolle tips en inspiratie.
Schrijf je in voor de Master-e-maillijst.

Soepel in het leven staan.

Privacy verklaring

Je bent succesvol ingeschreven.

Vul je naam en e-mail in.

Je krijgt je download direct via de mail. 

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag: