In deze aflevering van de Back in Action Podcast een gesprek met Conny Coppen. Conny studeerde acupunctuur, natuurgeneeskunde en diverse vormen van massage en healing. Al enige tijd ben ik me aan het verdiepen in de 5 elementen theorie. Zo kwam ik op haar boek de Tao van Gezondheid. In dit boek gaat ze in op een natuurlijke weg van groei en evenwicht. In de Tao van Gezondheid belicht Conny de organen als verbindende schakels tussen de psychologie, de bezieling van het lichaam. Het is een heel fijn praktisch werkboek.
Via haar nieuwsbrief hoorde ik dat haar 6e boek eraan zat te komen: Dansen met de Dood. In dit boek gaat Conny in op wat er gebeurd als je leven ineens verandert. Het thema omgaan met rouw en verlies wilde ik al langer onder de aandacht brengen.

In deze Podcast aflevering gaan we in op het Taoisme en de Chinese Geneeskunde. De 5 Elementen komen een voor een aan bod. Taoisme is de weg door het leven. Vanuit de Tao – een – ontstaat de splitsing. Er was het paradijs: een. Door de zondeval is er goed en kwaad ontstaan. Vanuit de polariteit tussen goed en kwaad, yin en yang, ontstaat het verlangen om weer terug te keren. Die strijd, die energie, stimuleren de fasen van groei en bewustwording.

Hoe groter het contrast, hoe groter de motor voor groei.

De Winter – het element WATER: de tijd om te herbronnen en weer in contact te komen met je goddelijke blauwdruk. Naar binnen keren, tot rust komen, bezinnen en bijtanken.

De Lente – het element HOUT: wanneer je goed geworteld bent mag je naar buiten: expressie. Wie je bedoelt bent te zijn, het wil er uit! Niet hoe het systeem jou bepaalt. Boosheid en frustratie door bijvoorbeeld een keurslijf kunnen je doen verstijven. Met als gevolg pijnlijke gewrichten en spieren.

De Zomer – het element VUUR: verwerken en verteren op het diepste nivo. Wat is voedend, wat is belastend. Je kan je zo op je ziel getrapt voelen. Hoe kan je je hart weer open zetten? Jezelf liefhebben.

De Nazomer – het element AARDE: fysiek gegrond zijn. In je midden, neutraal. De verwondering: gevoed door het leven, hier en nu, Mindfull. Het is ook de periode van midlife: heb je het naar je zin met jezelf. Als het leven je terug roept, wat valt er op te ruimen?

De Herfst – het element METAAL: de bomen laten de blaadjes los. Eenmaal gevallen, komt het niet meer terug. Loslaten van overtuigingen en patronen. Als de moed je in de schoenen zakt, overmand door verdriet. Heb je de moed om om te kijken en je eigen aandeel in de dingen te zien? Welke lessen heb je geleerd, welke inzichten haal je uit deze doorleefde wijsheid?

De beweging door de elementen heen herhaalt zich voortdurend. In tijden van crisis is het doorlopen van elke fase belangrijk. Vanuit het controle denken naar het hart. Doorstroomt worden door het vuur van het hart. Eenzaamheid maakt koud. Dat is wat we nu zien gebeuren door de Social Distancing.

Niet vechten, vluchten of bevriezen. Maar heling en herstel kunnen plaats vinden in het niet weten. Vanuit overgave en loslaten.

Als je goed door rouw en verlies heen gaat, dan kan je er goud uithalen. Zo ook in deze Crisis periode waar we nu uit komen. Er heerst angst in de maatschappij. Angst voor de dood. De tegenkracht voor angst is vertrouwen. In de kwetsbaarheid zit een grote kracht.

Kunnen wij dansen met de Dood? Dansen met de Corona-maatregelen?

De TedTalk die ik aanhaal is van Brené Brown – de kracht van kwetsbaarheid 

Haar nieuwste boek Dansen met de Dood, wat als je leven ineens veranderd? is hier te bestellen.
Op de website van Conny vind je nog veel meer informatie over haar eerdere boeken, Retraites, YouTube video's, Meditaties en gedichten. Je kan je ook op haar nieuwsbrief abonneren.

 

ABONNEREN op de Back in Action Podcast: Ontvang de laatste Podcast aflevering in je INBOX. Schrijf je in via deze link: https://mindyourbodyfitness.nl/podcast-abonnee

BACK IN ACTION GIDS: Het is mijn missie om mensen die door chronische pijn zijn vastgelopen in hun leven weer in beweging te helpen. Vraag hier de Back In Action gids aan: https://mindyourbodyfitness.nl/bia-gids

Links om je te abonneren op de Back In Action Podcast: Spotify / Itunes

Wil je deze Podcast aflevering direct beluisteren vanaf je favoriete Podcast player? Klik op de afbeelding hieronder en je komt direct uit bij aflevering #14.

 

Voor Android gebruikers: Via je favoriete podcast app op je Android telefoon.
Zoek vervolgens naar Back in Action Podcast.

5 Elements reeks binnen opgenomen

5 Elements reeks op Bali
tijdens Oud & Nieuw

Online met Rita

Kickstart 5-Daagse

GRATIS YOGA CHALLENGE

Na inschrijving krijg je meteen een bevestiging dat je succesvol bent aangemeld.

Geef dus het mail-adres op waarmee ik verder met je kan communiceren.

You have Successfully Subscribed!

Rita-MYB-positieve-gezondheid

Voor een sprankelend leven

Ontvang mijn waardevolle tips en inspiratie.
Schrijf je in voor de Master-e-maillijst.

Soepel in het leven staan.

Privacy verklaring

Je bent succesvol ingeschreven.

Vul je naam en e-mail in.

Je krijgt je download direct via de mail. 

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag: