06-53939277

Na 5 jaar weer op de skies!

Wat een heerlijke week hebben we gehad in Italië. Het prachtige skigebied Sella Ronda in de Dolomieten.

Tijdens de twee jaar spierreuma had ik niet gedacht ooit nog eens op de skies te komen. Gewoon lopen was al pijnlijk, laat staan dus skiën! Inmiddels is de pijn weg en doe ik weer alles. Dus ging ik vol vertrouwen richting Italië. Maar vreemd genoeg had ik dit keer best last van ski-angst en ben ik mezelf een heel aantal keren behoorlijk tegen gekomen.

In deze blog beschrijf ik hoe ik er mee gedeald hebt en misschien heb jij er de volgende ski-vakantie ook wat aan. Het zijn mijn overpijzingen zeg maar na afloop. Eenmaal thuis en nagenietend.

 

Zie de Vlog – Face Your Fears:

Waar ben je dan zoal bang voor tijdens het skiën?

 • Om te vallen
 • Voor de snelheid
 • Voor andere skiërs op de piste
 • Voor de liften
 • Voor de hoogte

Er zijn mensen die bang zijn voor de liften en gondels. Of hebben hoogtevrees. Daar had ik geen last van. Wel vond ik het fysiek best hard werken om me te verplaatsen van lift naar lift, stukken lopen op de ski-schoenen. En omdat ik steeds net niet goed had ingeschat wanneer te remmen, moest ik vaak het laatste stuk met de stokken prikken en ‘klunen' (heb nu nog spierpijn in mijn armen..)
Traplopen met skischoenen! Wat een gedoe! Waarom zijn de toiletten in een restaurant vaak beneden?

Waar ik vooral last van had was het geen controle voelen over de snelheid. Kunnen remmen en de bergjes sneeuw die vaak een versnelling gaven. Vooral als ik er al een halve dag op had zitten; mijn spieren al vermoeid waren. Techniek te kort dus eigenlijk.

En het zicht! Op sommige wat bewolkte dagen was het zicht ineens een stuk minder. Waardoor het lastig was om diepte te kunnen zien. Ook teveel in mijn hoofd zitten…. Onvoldoende in mijn lijf. Waardoor het moeilijk luisteren is naar de signalen van je lichaam.
Net zoals je tijdens een ziekteperiode angst tegen komt. Angst die zich vooral in je hoofd afspeelt. Waar ook je eigen gedachten heel belemmerend kunnen werken. En met je aan de haal kunnen gaan….

Wat hebben de Mind-Body beginselen kunnen bijdragen aan het dealen met ski-angst.

Lichamelijke verschijnselen van angst zijn o.a.:

 • Een opgejaagd gevoel
 • Gespannen spieren
 • Zweten
 • Ademhaling versnelt
 • De hartslag gaat omhoog
 • Geen grond onder de voeten voelen

Daar sta je dan als Yoga-docent… Gelukkig was het niet heel heftig allemaal. En kon ik de verschijnselen een voor een de baas.
Gewoon door af en toe even te pauzeren. Door een aantal keren goed uit te ademen. Zelf mijn tempo te bepalen. Maar ook begeleid te worden door mijn vriend die me geregeld bruikbare aanwijzingen gaf:

 • Naar voren leunen
 • Ruime bochten maken
 • Iets op de kanten van je skies
 • Tussendoor even rechtop en ontspannen
 • Hou je bovenlichaam stil en naar het dal
 • Mensen die achter je aan komen moeten sturen, daar hoef jij niet op te letten.
 • etc

Rustig opbouwen

De eerste dag was best heftig. Maar ook waanzinnig genieten! Ik stond daar dan toch maar weer. De mooie omgeving, het heldere weer, de berglucht, de heerlijke sfeer, lekker eten, hele dag buiten. Kortom, heel erg genieten geblazen. De tweede dag ging het al een stuk beter. En uiteindelijk zelfs de Sella Ronda tocht geskied: ruim 40 kilometer. En de laatste dag gewoon mijn rust gepakt; niet meer op de skies, maar lekker gewandeld.

Niet denken, maar doen

Ik ben geen ervaren skier, maar wil toch graag mijn ervaringen samenvatten in een aantal tips:

 1. Bouw rustig op. Dat geldt voor de tijd dat je op de skies staat, maar ook voor de gekozen pistes.
 2. Pak regelmatig rust. Het is absoluut geen straf om even in zo'n skihut langs de piste een bakje te doen.
 3. Ontspan tijdens het skiën, laat je glijden, laat de skies het werk doen.
 4. Leun niet teveel achterop (mijn grootste euvel…), maar naar voren in je schoenen.
 5. Gebruik je Core! Wat heb ik veel baat gehad bij de Core Stability lessen. Balans verstoringen kon ik redelijk opvangen.
 6. Adem goed door. Bijvoorbeeld in elke bocht even uitademen.
 7. Maak bij lange stukken lopen even de klips van je schoenen los. Dat loopt toch net even wat makkelijker.
 8. Draag een goede skibril. Zeker als het wat bewolkt raakt, scheelt een hoop in het diepte kunnen zien. Ben je brildragend, dan is het belangrijk dat je skibril goed over je eigen bril sluit.
 9. Ga met een ervaren iemand op pad. Of beter nog, neem les! Een dag privé-les levert je erg veel op.
 10. Sluit je dag af met een rondje sauna, of een heerlijke yogales. Om je lijf, je adem, je hoofd en je spieren tot rust te laten komen. 

Lees ook mijn Blog over 10 levenslessen uit Hiking en de video met een herstel-yogareeks.

Lestijden zomermaanden

Lestijden zomermaanden

Na de lange Lockdown zijn we gelukkig weer open. We hebben een mooi gevarieerd lesrooster samengesteld. Bijna de hele zomer open, met zes dagen per week meerdere lessen op het rooster. Zowel in de Studio als ook Online te volgen.

Lees meer
Leefregels en keuzes maken

Leefregels en keuzes maken

De Yamas en Niyamas kan je zien als de Leefregels. Yoga wordt vaak gezien als het beoefenen van houdingen. Maar ook buiten de mat, in de dagelijks leven, heb je te maken met je omgeving en met jezelf. Zelf de regie over je leven weer hebben. Keuzes maken, handelen zoals het voor jou goed voelt.

Lees meer
OUTDOOR Yoga & Qigong

OUTDOOR Yoga & Qigong

Met ingang van 5 juni is er weer heel veel meer mogelijk. Groepslessen binnen mogen weer. En ook buiten kunnen we in grotere groepen sporten en elkaar ontmoeten. Daarom Outdoor Yoga en Qigong.

Lees meer
Online met Rita

Kickstart 5-Daagse

GRATIS YOGA CHALLENGE

Na inschrijving krijg je meteen een bevestiging dat je succesvol bent aangemeld.

Geef dus het mail-adres op waarmee ik verder met je kan communiceren.

You have Successfully Subscribed!